СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Най-добрият ми служител подаде предизвестие. Дали да го задържа?

Най-добрият ми служител подаде предизвестие. Дали да го задържа?

Влиятелната Лиз Райън е основател и изпълнителен директор на Human Workplace, както и автор във Forbes и Reinvention Roadmap.

Toва е нейна кариерна рубрика във Forbes, организирана под формата на писма. В нея читатели от брашна задават въпроси и Лиз Райън им отговоря.

„Здравейте, Лиз,

Аз съм собственик на малка фирма с 18 служители. Моят най-добър служител с най-дълъг стаж във фирмата подаде предизвестие за напускане.

Не обвинявам „Иван“, че се е оглеждал за нова работа. Другаде са му предложили по-високо заплащане. Моят бизнес не е достатъчно голям, за да мога да си позволя увеличение на заплатите.
Иван ме увери, че ще остане, докато намеря негов заместник. В екипа ни няма колега, който да е квалифициран за неговата длъжност или поне има желание да се преквалифицира.
Попитах Иван защо е склонен да остане във фирмата с по-дълго предизвестие. Той ми отговори, че ще започне работа в новосформирана компания, на която не искат от него да започне работа на определена дата.
Звучи ми сякаш предприятието, в което ще започне работа Иван, не е добре организирано. Искам да опитам да го задържа, защото той е моята дясна ръка. Не мога да си позволя да му дам заплатата, която са му предложили, но мога да му предложа част от собствеността на фирмата и възможност за по-голям бонус.
Обсъдих това и с моя счетоводител. Ако обвържа бонуса на Иван с определени цели, бонусът му ще ми струва много по-малко от увеличение на заплатата му.
Вие какво мислите? Да се опитам ли да задържа Иван?

Благодаря Ви!
Ваш,
Гавин“

„Здравейте, Гавин,

Представете си, че Вие сте Иван. След няколко часа размисъл, съобщавате на шефа си, че искате да напуснете работа. Тогава дали желаете ли да чуете от него: „О, чакай малко, ако наистина говориш за напускане, може би ще намеря повече пари за теб!“?
Ако чуете това послание, със сигурност няма да се почувствате „внезапно оценени“. Вероятно ще се възмутите.

Бихте могли да се срещнете с вашия счетоводител по всяко време, за да измислите начин да дадете на Иван финансов стимул и/или част от бизнеса, ако той е бил дясната ви ръка.
Ние всички правим грешки, но Животът е най-големият учител. Може би Иван трябва да напусне компанията сега, за да можете да влезете в „следивановата“ реалност и да създадете организация, която да не зависи от един човек, залепен за бюрото си.

Планът за бонус, който да задържи Иван, е неубедителен и Вие го знаете. Това не е лидерство. Лидерството включва всички участници в екипа и особено вашите „десни“ служители при вземането на решения, дългосрочното планиране и визия.

Предизвестие на Иван може да Ви накара да се замислите да дадете капитал на ключови служители във Вашата фирма.
Всички ние изпадаме в заблуди, включително и Вие. Сега е моментът да осъзнаете това.
Вижте се с Иван и го помолете да ви напише своите десет най-добри предложения за по-ефективно управляване на компанията. Пожелайте му всичко най-доброто. Не го притискайте с нов план, с който да го задържите още няколко месеца и след това да изпаднете в същата заблуда.
Всички сме запознати с болката от неочакван и нежелан житейски урок, но същевременно знаем, че болката ни учи на всичко, което трябва да знаем.

Всичко най-добро,
Лиз“

Източник: Forbes

За връзка с нас