СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

КЛЮЧЪТ Е В ПОДХОДА И ДЕТАЙЛИТЕ, НЕ В СЪДЪРЖАНИЕТО

За оценка и привличане на най-добрите професионалисти е важно цялостното послание на компанията. Ето и нашите предложения за по-ефективен процес.

 

 1. Уговорете интервюто навреме. Отделете си достатъчно време за срещата.
 2. Упътете и улеснете кандидата максимално за мястото на срещата, като го ориентирате колко време да си планира. Дайте му възможност за обратна връзка към вас.
 3. Рекламирайте компанията, продуктите и услугите си, насочете към уебсайт.
 4. Информирайте се, как кандидатът е научил за вас.
 5. По възможност поканете кандидата лично, поинтересувайте се от него, използвайте случая да прецените бизнес поведението му още в началото. Проведете предварителен разговор, като си водите записки. Учудващо много неща се научават от кандидат по телефона. Проверете част от информацията, който сте получили по време на интервюто.
 6. Предупредете за участниците в интервюто, както и за езика, на който ще се проведе. Полезно е, ако набележите основни теми на разговор, за да може кандидатът да се подготви предварително. Поставете му цел, по която може да съдите за мотивацията му.
 7. Погрижете се да резервирате навреме подходящо помещение за интервю. Облечете се подходящо, кандидатите също придобиват впечатление от първите няколко минути, а вие представлявате компанията или клиента си, ако сте консултант.
 8. Подгответе се предварително – снабдете се с обявата, длъжностната характеристика за времето на срещата. Набележете си специфични въпроси за отделните кандидати.
 9. Осигурете си часовник, който да имате възможност да гледате дискретно.
 10. Проветрете помещението, погрижете се да не ви безпокоят и прекъсват.
 11. Погрижете се за мобилния си телефон.
 12. Започнете навреме срещата, ориентирайте кандидата колко време ще ви е необходимо. Приключете интервюто също навреме.
 13. Предразположете кандидата, уверете се, че се чувства комфортно. Със сигурност ще получите повече и по-откровена информация, ако го накарате да ви възприема като партньор и консултант, а не като gatekeeper.
 14. Поинтересувайте се от кариерата на кандидата добронамерено, не се притеснявайте да задавете директни въпроси, но ги запазете за момента, в който кандидатът ви се довери.
 15. Слушайте!
 16. Записвайте си!
 17. Слушайте и питайте! Полезното съотношение между слушане и говорене се движи между 80 и 60% в полза на кандидата.
 18. Задавайте отворени въпроси. Слушайте!
 19. Не се притеснявайте да се връщате на неизяснени теми и въпроси. Слушайте и записвайте
 20. Дискутирайте заплатата. Не се притеснявайте да питате и да уточнявате. Питайте за настоящата заплата на кандидата. Накарайте го да защити цената си.
 21. Не се притеснявайте да споделяте информация за нивата на заплащане в компанията. Бъдете сигурни, че тази информация циркулира официално или неофициално.
 22. Използвайте случая да продавате работодателската си марка. Говорете за придобивките на компанията си. Бъдете искрени и не заблуждавайте.
 23. Поканете кандидата да сподели за свои познати и колеги. Питайте за препоръки и референции.
 24. Договорете план за следващи стъпки – поискайте допълнителна информация, която да ангажира кандидата с лични усилия.
 25. След края на срещата не преминавайте към друга тема, а отделете 2 минути за обобщение.
 26. Информирайте кандидата за статуса по проекта по мейл или телефон. Не забавяйте отговора си след взето решение. Бързината на вземане на решение и на комуникирането му е ключова.
 27. Обадете се лично да направите оферта на успешния кандидат. Подгответе се предварително. Поискайте обратна връзка. Изяснете дали е разбрал добре предложението. Дайте му възможност да задава въпроси.
 28. Договорете се за срок на отговора. Преговаряйте и бъдете гъвкави. Поинтересувайте се, какво притеснява кандидата.
 29. След отговора се обадете да го поздравите и да затвърдите избора му. Изпратете писмена оферта, която да подпише лично и да изпрати. Документите винаги придават по-голяма тежест на ангажимента. Изразете лична съпричастност и му помогнете да комуникира решението си към настоящия работодател. Подгответе го, за да предотвратите контра-оферта.
 30. Интервюирайте новия си служител първия работен ден, за да сравните мотивацията му след края на изпитателния срок. Погрижете се предварително за първия му работен ден, за въвеждането му в работата, за обезпечаването на работното му място.

Потърсете Horizons Bulgaria и ние ще разработим за Вашата компания програма за най-ефективно, бързо и оптимално привличане на най-добрите професионалисти, за тяхната интеграция в организацията, обучението им, поддържане и увеличаване на мотивацията им и увеличение стойността на работодателската марка.