СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Защо кандидатите за работа трябва да наблегнат на уменията си

Защо кандидатите за работа трябва да наблегнат на уменията си

Когато създавате своята автобиография или професионален профил, за да се представите пред потенциални работодатели, нужно е да направите следния избор: да наблегнете на своя набор от умения или на предишния си работен опит.

Хората, които ви наемат със сигурност искат да видят подходящ професионален опит, но е факт, че те повече ценят уменията ви, придобити по време на работата. За да разберем защо, трябва да обсъдим как тези два компонента от вашия професионален профил са свързани.

Връзката между уменията и опита

На най-ниско ниво тя работи така: първо, трупате опит, а чрез натрупания опит добивате умения. Уменията са дългосрочна придобивка. Препоръчително е да ги развивате и усъвършенствате във времето. Опитът е по-ограничен – той представя моментите в кариерния ви път.

Всеки опит, който имате, е уникален. Когато натрупвате опит, вие научавате повече за вашата професионална област – включително как да разрешавате нови проблеми и как да преодолявате нови препятствия. При решаването на тези нови предизвикателства вие развивате умения, които ще имате до края на кариерата си.

Чрез последователни и често повтарящи се действия може да развиете необходимите умения, от които се нуждаете, за да получите желаната работа. Например, ако искате да подобрите своите умения за програмиране, бихте търсили начини да придобиете такъв опит. Колкото повече се занимавате с програмиране, толкова по-добри ще станете в това.

Изяснете своите умения

Повечето хора, които търсят работа правят грешката да предадат неясно уменията си в своята автобиография и /или професионалните си профили. Вместо това те често описват подробно опита си. Например, те ще обърнат внимание на минали завършени проекти или други задачи, които са изпълнили успешно.

Въпреки това, най-лесният начин да се откроите сред многото кандидати е да представитесвоите  умения правилно.

Поставете си за цел да изясните своите умения в автобиографията си. Започнете като ясно идентифицирате вашите твърди умения, като това, че владеете Python или UI/UX дизайн. Трябва да подчертаете и вашите меки умения, които могат да са приложими във всяка позиция, включително вашият метод на управление, емоционалната интелигентност и критичното мислене.

Диференцирайте се със силен личен брандинг.

Друг начин да засенчите вашите конкуренти е като създадете силен и отличителен личен брандинг. Като част от този личен брандинг вашите кариерни цели и професионална история са важни. И все пак, уменията са от решаващо значение.

Не правете грешката на първо място да подчертаете вашия опит, когато изграждате своя брандинг.

Вместо това съсредоточете по-голямата част от това съдържание върху съответните умения, които имате в момента, вместо да се концентрирате върху опита от миналото. Вашият личен брандинг трябва да е свързан с уменията, които може да използвате, за да бъдете стойностни за вашите нови работодатели, а не нещата, които сте направили за предишните си работодатели.

Професионалният ви опит е важен, но когато го подчертавате за сметка на вашите умения, не успявате да комуникирате убедително за вашата стойност като кандидат за работа. Вие се откроявате по време на процеса на наемане, когато комуникирате ясно уменията си. Посочете уменията си в автобиографията си и се хвалите уверено с тях. Не забравяйте, че работата на вашето резюме, а и вашата собствена, е да ви накара да заблестите.
Като наблягате на вашите уменията, помагате на компаниите да разберат защо сте подходящ кандидат за техните позиции.

Източник: www.recruiter.com

Свържете се с нас