СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да отговорим на въпроса „Какво Ви прави по-добър от останалите кандидати?“

Как да отговорим на въпроса „Какво Ви прави по-добър от останалите кандидати?“

Това е статия от кариерната рубрика на Лиз Райън във Forbes. Тук кандидат за работа се интересува как да отговори на въпроса „Какво Ви прави по-добър от останалите кандидати“.

Здравейте, Лиз,
Нещото, което най-много мразя на интервю за работа, е когато ме помолят да се сравня с другите кандидати. Как бих могъл да знам как да се сравня с останалите кандидати? Та, аз не съм ги срещал и нямам никаква представа за това какви може да са те.

Попитах мой приятел как той би отговорил на въпроса „Защо да изберем и наемем Вас вместо някой друг?“.

Той каза, че когато отговаряме на този въпрос, трябва да посочим главните си квалификации като „имам опит в тази област, аз съм много работлив, имам съответната научна степен“ и т.н.

Вие споделяте ли това мнение?
Благодаря Ви, Лиз!
Поздрави,
Джери

Здравейте, Джери,
Не искам да изброявате всички причини, поради които някой трябва да Ви наеме.
Това е под нивото Ви.
Не ми харесва въпросът: „Какво Ви прави по-добър/подходящ за тази работа?“ или „Какво Ви прави по-добри от останалите кандидати?“ Основната причина е, че както отбелязахте, няма начин да знаете колко квалифицирани или неквалифицирани са останалите кандидати за работа.
Освен това не знаете точно какво търси работодателят.

Това е моето предложение как може да отговорите на този въпрос.
Интервюиращият: Ще се срещнем с шестима до десет други кандидати за тази работа. Какво Ви прави по-добър от тях?
Вие: Това е чудесен въпрос. Позволете ми да Ви повторя това, което чух за работата, а след това можете да ми кажете, дали съм разбрал точно същността й. Така добре ли е за Вас?
Интервюиращ: Разбира се.

Добре. Разбрах, че търсите спедитор, който ще обработва спешните поръчки, които могат да се забавят, защото в обработката им са ангажирани няколко отдела. Също така имате нужда от някой, който да е напълно наясно с поръчката и да е в тясна връзка с отделите по Производството, Системно инженерство и Продажбите, за да е сигурен, че големите поръчки ще бъдат изпратени навреме. Разбрах, че имате нужда от някого, който да намали периода на доставка на поръчката от осемнадесет работни дни до шест работни дни или по-малко. Ако е възможно това да стане през следващата година или по-скоро. Пропуснах ли нещо?
Интервюиращият: Нищо не пропуснахте.

Какво се опитвате да направите по време на интервюто? На първо място, Вие се опитвате да определите, дали искате тази работа. На второ място, Вие се опитвате да се уверите, че ако все още искате работата, когато напуснете интервюто, потенциалният Ви мениджър, който Ви е интервюирал, знае, че сте способни да изпълнявате задачите. Не само това – също така Вие искате да оставите Вашия бъдещ мениджър развълнуван от перспективата да се включите в екипа му.

Ето защо е важно да отговорите на въпроса „Какво Ви прави по-добри от останалите кандидати?“. Но не като молещ се за работата в стил „аз съм умен и трудолюбив, доброволец съм в няколко местни благотворителни организации!“, а по-скоро като кажете на наемащия мениджър какво мислите, че той или тя търси.
По този начин става ясно, че сте слушали мениджъра, докато той или тя говори. Така показвате, че сте мислили за най-вероятните предизвикателства в работата. Това е специалистът, който те искат да наемат!
Успех в търсенето на работа!
Поздрави,
Лиз

Източник: www.forbes.com

Прочетете още: Подготовка за интервю за работа – телефон, на живо или видео

Как да не слагате край, когато сте на интервю за работа

Свържете се с нас