+359 2 963 43 23
Следвайте ни
КАК ДА СЕ ВЪРНЕМ НА РАБОТА СЛЕД ПРЕКЪСВАНЕ В КАРИЕРАТА

КАК ДА СЕ ВЪРНЕМ НА РАБОТА СЛЕД ПРЕКЪСВАНЕ В КАРИЕРАТА

Нужно е да направите допълнителни усилия

Вероятно прекъсването на кариерата ви ще стои в началото на вашето CV. Както разбрахме от последната ни статия, това ще е аларма за бъдещите ви работодатели. Така че ще трябва да работите два пъти по-усърдно повече от един средно статистически кандидат. По този начин ще докажете колко сте страстни за самата работа и какво желание имате да работите за тази конкретна компания.

Говорете открито за кариерното си прекъсване

Важно е да говорите за кариерното си прекъсване. Интервюиращият със сигурност го е забелязал от кандидатурата ви. Впоследствие, ако не сте отворени да говорите за него, вероятно той ще си помисли, че има нещо, което скриете.
Бъдете искрени и споделяйте ясни факти, като не увъртате. Нужно е ясно и честно да обясните защо сте имали нужда от това време, как то ви е помогнало да се върнете на правилната кариерна пътек, как ви е заредило с енергия и ясна визия. Подгответе се за интервюто, като изброите всички положителни неща, които сте получили от прекъсването на кариерата и как те са свързани с текущото вакантно място, за което отивате.

Не измисляйте истории

Една от грешките, които хората често правят, е да говорят прекалено много за това колко време е минало, откакто са работили за последно. Може и да умеете да го направите в положителна рамка, но колкото повече говорите за отдавна отминало време, толкова повече интервюиращите ще усещат, че сте останали в миналото и ще ви е трудно да се върнете в работен режим.

Не изоставайте от нещата, които се случват във вашата сфера

Технологията е едно от нещата, които са променят постоянно. Ако сте имали прекъсване в кариерата, е много вероятно методите и процесите, използвани по време на последната ви работа, да са напълно различни спрямо настоящите. Въпреки че умело сте съхранили знанията и уменията си, може с шок да откриете, че ролята, на която сте свикнали, се е превърнала в нещо непознато.
Така че направете малко проучвания. За целта е чудесно да се регистрирате в бюлетин или блог от бранша. По този начин ще се осведомите за промените в начина, по който хората работят във вашия отдел. Друга опция е, ако все още имате приятели и колеги, работещи в индустрията да ги помолете да ви информират за същетсвените промени.

Не прибързвайте

Ако сте се отсъствали от работната среда за известно време, внезапната промяна в работа на пълно работно време може да бъде доста дразнеща за системата. За да встъпите на работа плавно, помислете дали да не правите някаква доброволна работа или да работите на непълно работно време под някаква форма.

Не само тук и сега

Едно от най-важните неща, които трябва да докажете на бъдещия си работодател, е желанието ви за дългосрочен ангажимент с него. Той трябва да види, че не сте губили времето си, а сте изпълнили целите си по време на прекъсването. По този начин и вие ще се върнете на работа още по-силни и този път ще сте тук, за да останете задълго.
Може да предадете това послание, като говорите не само за днешната работа, но и за вашите бъдещи цели – с други думи за кариерата, която желаете да изградите заедно с компанията. Ако това е нова компания, ще трябва да извършите задълбочено проучване на йерархияте в компанията и какви са потенциалните бъдещи пазари.

Източник: https://peak-recruit.com/

За връзка с нас