СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да отговорите на въпроса „Защо не харесвате настоящата си работа?“

Как да отговорите на въпроса „Защо не харесвате настоящата си работа?“

Toва е кариерна рубрика на Лиз Райън, авторитетна авторка във Forbes. В нея тя отговаря на писма на своите читатели.

„Уважаема Лиз,
Не съм си търсила работа в продължение на четири години, но наскоро ми се наложи. Моят ръководител планира да се оттегли и да предаде бизнеса на сина си.

Още сега мога да кажа, че това няма да е добре за мен. Синът на главния изпълнителен директор е доста незрял. Всички в офиса не го харесват.
Сигурна съм, че дълбоко в сърцето си настоящият CEO знае, че синът му не е особено умен, талантлив, състрадателен или подходящ за бизнесмен. Обаче за съжаление не иска да си го признае.
Имам между 4-6 месеца, в които да си намеря нова работа, преди шефът ми официално да се пенсионира и синът му да поеме бизнеса.

Бях на три интервюта досега и всички минаха доста добре. На две от интервютата ме попитаха: „Защо искате да смените работата си? Какво не е наред в настоящата?“

В единия случай дамата ми зададе въпроса без да ми намеква нещо конкретно. В другия случай интервюиращият с подозрение ме попита: „Защо не харесвате текущата си работа?“ Дали работата би си струвала, ако интервюиращият е неприятен?

Благодаря за помощта, Лиз!

Ваша,

Натали“

„Уважаема Натали,

Имате уважителна причина да искате да смените работата си. Разбирам защо не искате да я споделяте на интервютата.
Бихте могли обаче да кажете: “ Работил съм за шефа си за [x] години и той е на път да се пенсионира. Това е идеалният момент и аз да продължа професионалния си път в друга компания.“

Не е нужно да казвате нищо за сина на настоящия си ръководител. Има смисъл, че искате да направите следващата стъпка в кариерата си заради пенсионирането на шефа Ви.

Не е нужно да се притеснявате да отговорите на въпроса „Защо искате да смените работното си място?“ Това е един от най-лесните въпроси на интервю. Това, към което трябва да се придържате, когато отговаряте на него, е: „Настоящата ми работа е страхотна! Просто искам нещо повече.“

Ето пет възможни отговора:

  1. Готов съм за по-голямо предизвикателство. Научих много в работата си, но сега искам да навляза в нова територия.
  2. Обичам работата си, но искам да се преместя в нова индустрия – [вашата] по-специално. Това е основната причина, поради която търся нова възможност.
  3. Искам да се включа повече в [x] и [y]. Досега само съм се срещал с тези области в кариерата си и искам да придобия повече опит с тях.
  4. Искам ново предизвикателство, в което да продължа да уча нови неща!
  5. Искам да работя за организация като вашата [ и да кажа защо ].

Що се отнася до учтивостта или липсата на такава на интервюиращия, това определено е червен флаг.
Ако обаче интервюиращият е просто нетърпелив, демонстрира леко превъзхождащо отношение, това е обичайна ситуация, за съжаление.
Слушай вътрешния си глас. Ако той ти казва: ,,Махай се от тук!‘‘ – направи го.
Стиснете си ръцете и му кажи: „Благодаря Ви за отделеното време! Не искам да губя нито минута повече от него, защото знам, че сте зает. Изглежда, че  това не е, което търся. Благодаря отново! “
Ако отношението на интервюиращия не е толкова лошо, то минете през интервюто, за да се срещнете с Вашия реален бъдещ шеф.

Ако и той е гадняр – бягайте!

Всичко добро,
Лиз“

Източник: Forbes

За връзка с нас