СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОРИЗПРАТИ CV

Как да отговорите на въпроса „Защо не харесвате настоящата си работа?“

Как да отговорите на въпроса „Защо не харесвате настоящата си работа?“

Toва е кариерна рубрика на Лиз Райън, авторитетна авторка във Forbes. В нея тя отговаря на писма на своите читатели.

„Уважаема Лиз,
Не съм си търсила работа в продължение на четири години, но наскоро ми се наложи. Моят ръководител планира да се оттегли и да предаде бизнеса на сина си.

Още сега мога да кажа, че това няма да е добре за мен. Синът на главния изпълнителен директор е доста незрял. Всички в офиса не го харесват.
Сигурна съм, че дълбоко в сърцето си настоящият CEO знае, че синът му не е особено умен, талантлив, състрадателен или подходящ за бизнесмен. Обаче за съжаление не иска да си го признае.
Имам между 4-6 месеца, в които да си намеря нова работа, преди шефът ми официално да се пенсионира и синът му да поеме бизнеса.

Бях на три интервюта досега и всички минаха доста добре. На две от интервютата ме попитаха: „Защо искате да смените работата си? Какво не е наред в настоящата?“

В единия случай дамата ми зададе въпроса без да ми намеква нещо конкретно. В другия случай интервюиращият с подозрение ме попита: „Защо не харесвате текущата си работа?“ Дали работата би си струвала, ако интервюиращият е неприятен?

Благодаря за помощта, Лиз!

Ваша,

Натали“

„Уважаема Натали,

Имате уважителна причина да искате да смените работата си. Разбирам защо не искате да я споделяте на интервютата.
Бихте могли обаче да кажете: “ Работил съм за шефа си за [x] години и той е на път да се пенсионира. Това е идеалният момент и аз да продължа професионалния си път в друга компания.“

Не е нужно да казвате нищо за сина на настоящия си ръководител. Има смисъл, че искате да направите следващата стъпка в кариерата си заради пенсионирането на шефа Ви.

Не е нужно да се притеснявате да отговорите на въпроса „Защо искате да смените работното си място?“ Това е един от най-лесните въпроси на интервю. Това, към което трябва да се придържате, когато отговаряте на него, е: „Настоящата ми работа е страхотна! Просто искам нещо повече.“

Ето пет възможни отговора:

  1. Готов съм за по-голямо предизвикателство. Научих много в работата си, но сега искам да навляза в нова територия.
  2. Обичам работата си, но искам да се преместя в нова индустрия – [вашата] по-специално. Това е основната причина, поради която търся нова възможност.
  3. Искам да се включа повече в [x] и [y]. Досега само съм се срещал с тези области в кариерата си и искам да придобия повече опит с тях.
  4. Искам ново предизвикателство, в което да продължа да уча нови неща!
  5. Искам да работя за организация като вашата [ и да кажа защо ].

Що се отнася до учтивостта или липсата на такава на интервюиращия, това определено е червен флаг.
Ако обаче интервюиращият е просто нетърпелив, демонстрира леко превъзхождащо отношение, това е обичайна ситуация, за съжаление.
Слушай вътрешния си глас. Ако той ти казва: ,,Махай се от тук!‘‘ – направи го.
Стиснете си ръцете и му кажи: „Благодаря Ви за отделеното време! Не искам да губя нито минута повече от него, защото знам, че сте зает. Изглежда, че  това не е, което търся. Благодаря отново! “
Ако отношението на интервюиращия не е толкова лошо, то минете през интервюто, за да се срещнете с Вашия реален бъдещ шеф.

Ако и той е гадняр – бягайте!

Всичко добро,
Лиз“

Източник: Forbes

За връзка с нас