СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да изберем между две оферти за работа

Как да изберем между две оферти за работа

Поздравления! Вие избирате между две оферти за работа. След като празнуването свърши, остава истинската дилема. Как можете да направите правилния избор, когато става въпрос за избор между две работни места?

Ето и шест съвета за сравняване на оферти за работа, с които можете да изберете тази, която предлага най-доброто бъдеще за вас.

1. Помислете как всяка работа отговаря на вашите дългосрочни цели в кариерата

Когато ви интервюират за работа, искате да докажете, че сте най-добрият специалист за ролята и че организацията не може без вас. След като имате две оферти за работа, все пак е време да помислите как тези перспективи за работа са в съответствие с вашите кариерни цели.
Вместо да се съсредоточите върху това, което можете да направите за компанията, помислете какво може да направи всяка компания за вас. Припомнете си всичко, което сте научили за работата, организацията и културата по време на интервюто.

След това си задайте следните въпроси:

 • Коя работа все още е в съответствие с целите ми за кариера?
 • Дали едната работа има повече възможности за растеж от другата?
 • Коя работа e предизвикателство за мен?
 • Коя работа ми дава възможност да науча нови умения?

Помислете коя позиция е най-обещаващата и изберете тази, която ще ви отведе там, където искате да отидете.

2. Претеглете заплатата с личното удовлетворение

Когато избирате между две работни места, възниква един въпрос: кой плаща повече?
Разбира се, заплатата не е единственият важен фактор. Личното удовлетворение е също от първостепенно значение. И така, какво ще стане, ако работата, която всъщност не искате, плаща много повече от тази, която желаете?
Ако това е така, ще трябва да прецените, дали по-висока заплата ще компенсира работата, която не ви харесва. Разбира се, ще разполагате с повече пари. Но ако сте отегчени 40 или повече часа на седмица, по-високата заплата може да не увеличи особено щастието ви.

„Първият път, когато имах подобна дилема, тя беше между финансова консултантска фирма и компания за онлайн обучения“, каза Августин Кенади, директор за връзки с медиите за ShipMonk. „Онлайн образователната компания беше правилното решение по онова време, въпреки че предлагаше по-малко пари. Освен това ми даде уменията, които ми трябваха, за да успея в следващата ми позиция. Препоръчвам ви да изберете работа не непременно заради парите, а за това колко тясно тя съответства на вашите ценности“.

Също така можете да опитате да преговаряте за повече пари. Практикувайте тактиките си за преговори по заплащането.
Ако заплатата на една позиция е толкова ниска, че няма да можете да се издържате, вероятно трябва да отидете на другата. Но ако и двете заплати отговарят на вашите нужди, вероятно е по-добре да изберете по-удовлетворяващата работа.

3. Оценявайте културата на всяко работно място

Много мениджъри по подбор оценят по време на интервю дали ще паснете културно на екипа им. Те искат да се уверят, че ще се впишете добре в организацията. Но това културно напасване не е еднопосочно. Също така и вие трябва да решите и коя фирмена култура е по-подходяща за вас.

Ако някога сте били в токсична работна среда, знаете колко уморително може да е това.

Дори и да сте страстни за мисията на компанията, ще загубите вдъхновението си лесно, ако сте на неприятно работно място. От друга страна, може да развиете страст към компания, ако нейната култура ви кара да се чувствате  оценени.
Научете повече за културата на всяко работно място, когато избирате между две от тях. Може да попитате интервюиращия за това или да се свържете с настоящи служители. Или можете да потърсите ревюта на служителите онлайн.
Разберете какво търсите – дали е култура на сътрудничество, независимост, гъвкавост или нови предизвикателства. След това изберете фирмата, в чиято култура ще се чувствате най-добре.

4. Сравнете двамата си бъдещи мениджъри

Чували ли сте някога, че хората напускат мениджъри, а не компании? Вашият директен мениджър оказва голямо влияние върху трудовия ви опит.
Лошият мениджър може да ви накара да загубите мотивация или дори да искате да напуснете. Но един добър мениджър ще ви мотивира, както и ще ви помогне да учите и да растете.

„Една от най-големите грешки в кариерата ми досега е, че не прецених предварително уменията на бъдещия си мениджър“, каза Jéssica Carmona от Guarana Technologies. „Откриването на точния човек над вас е важно, особено в началните години от кариерата ви.“

Вашият мениджър е наставническа фигура, която играе водеща роля за вашето професионално развитие. Когато избирате между две работни места, научете повече за потенциалните си нови мениджъри.
Може да попитате как те помагат на прехода в новата ви роля или какви възмоности за повишение са на разположение. Или можете да говорите с настоящите служители за опита им с мениджъра.
„Задавам правилните въпроси, за да се уверя, че те ще бъдат подходящи за мен, колкото и аз за тях“, каза Кармона. „Уверявам се, че ще започна работа само в компании, в които ще мога да раста в здравословна среда, под ръководството на правилния мениджър за кариерата ми. “

5. Опишете един типичен ден на всяка роля

Ако се чудите как да изберете между две работни места, явно решението не е лесно. И двете роли имат плюсове и минуси, и очевидно едната не е по-добра от другата.
Един от начините да преодолеете объркването е да помислите за един типичен ден на всяко от работните места. За целта можете да си зададете следните въпроси:

 • Какво ще работя всеки ден?
 • С кого ще си взаимодействам?
 • Има ли пътуване по работа?
 • Колко време пътувам до работа?
 • Как е офис сградата?
 • Какви са моите опции за обяд?

„Направете си таблица за сравнения“, съветва Валери Стрейф, старши съветник в Mentat. „Всичко, което сте написали там, може да ви помогне да разберете какви опции ще имате на всяка работа.
„Това също може да бъде начин да получите повече информация за всяка оферта“, добави Стреиф.
Помислете за всички подробности за един типичен ден в работата и си представете себе си на това място. Ако двете оферти за работа са сходни във всички останали аспекти, вашият избор може да се сведе до малък детайл, като по-кратък придвижване до работа или по-привлекателно място.

6. Доверете се на вашата интуиция

След като направите изследването и списъка си, проверете и вътрешния си глас. Запитайте се:

 • Дали моят списък ме накланя към едната или другата оферта?
 • Коя работа ме вълнува?
 • Какво ме „съветва“ моята интуицията?
Вярвай на себе си – каза Стрефи. – Ти знаеш твоите предпочитания за работа по-добре от всеки друг.

Източник: www.glassdoor.com/blog/

Прочетете още: Как да напуснем професионално работата си

Напуснете работа със стил – не изгаряйте мостове

Свържете се с нас