СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Най-подходящите интервю въпроси, задавани от работодатели

Най-подходящите интервю въпроси, задавани от работодатели

Най-подходящите въпроси за интервю за работа, които работодателите да задават на кандидатите.

Всеки специалист по подбор има любими въпроси, с които „да разчете“ кандидатите пред себе си. Важно е не просто да поддържа разговора, а от отговорите да извлича ценна информация, от която да определи дали този човек е подходящ за екипа.
Сюзън Хетфийлд прави компилация с подходящи и стойностни въпроси, които допринасят за изграждането образа на кандидата.

Имате ли любими въпроси, които често задавате на кандидатите по време на интервю за работа? Ако е така, не сте само вие. Опитни специалисти създадоха този кратък списък с най-подходящите въпроси, от които те бързо разбират, каквото искат да знаят за качествата на кандидата, дали е подходящ за позицията и какви са ценностната му и културна среда.
Тези въпроси са гръбнака на едно ефективно интервю за работа. Ако поддържате внимателно и следите информацията с времето, ще започнете сами да разбирате кои въпроси ви помагат да определите кой точно кандидат да наемете, с перспективата той да се превърне в най-успешния служител.

Вие също така ще знаете какво най-често отговарят кандидатите, които в последствие стават най-успешните служители.

Тези подбрани въпроси са фокусирани върху качествата, които искате да притежават кандидатите и върху приноса, който искате да имат те – ако ги наемете. Те ви помагат да оцените професионалния опит на потенциалните служители и техния подход при разрешаване на проблеми. Тези въпроси ще ви помогнат да разберете как кандидатът си взаимодейства с колегите и какво е поведението му в работната среда.
Въпросите са като основа, която да ви помогне да селектирате хората, които ще се превърнат в едни успешни служителите. Ето ги и самите въпроси, които да зададете на потенциален служител и каква е целта да го зададете.

Въпрос: Кажете ми за вашето най-голямо постижение в работата.

Цел: Отговорът на кандидата ще ви каже много за това какви са ценностите на човека и какво той/ тя смята за важно. Това също е показателно какви са разбиранията на кандидата за постижения. Понякога помислете дали да питате потенциалния служител кои са неговите 3 ключови и най-важни ценности.

Въпрос: Опишете работната среда, в която ще сте най-ефективни и бихте могли да допринесете най-много

Цел: Отговорът на кандидата ще подскаже на интервюиращия дали тяхната работна атмосфера ще отговори на нуждите на кандидата. Също така това ще помогне на работодателя да прецени дали потенциалният кандидат е добър избор за тяхната култура и среда. Не искате да наемете „вълк единак“ за екип, който се гради на съвместен труд. Също така не искате да изберете някой, който не може да пише в смислова последователност, ако по-голямата част от обслужването на клиентите е по мейл.

Въпрос: Какъв тип управление и сътрудничество предлага идеалният според вас ръководител?

Цел: Искате да разберете до колко този човек може да се самоуправлява. Например в една компания, която набляга на автономност в работата, кандидати, които изискват постоянни наставления, не биха се вписали. Ако знаете, че ръководителят, който отговаря за подбора, е тип Микромениджър, то тогава самостоятелният кандидат не би бил успешен.

Въпрос: Разкажете ми за времето, когато е трябвало да преодолеете голямо препятствие, което ви е попречило да постигнете целта си или да изпълните ангажимента си?

Цел: Ще получите ясна картина за предишния опит на кандидата. Ще имате информация за стила му при разрешаване на проблеми, като ще разберете и какво кандидатът определя като пречка или препятствие. Също така ще научите и неговия/ нейния стил за сътрудничество с колегите.

Въпрос: Какво ви подтикна да кандидатствате за тази работа? Какво ви заинтригува най-много при описанието на позицията?

Цел: Искате да разберете кое е най-интересното в позицията за потенциалния кандидат. Отговорът ще ви разкрие какво мотивира и кое е важно за човека.

Въпрос: Защо искате да напуснете текущата си работа? (Ако кандидатът работи в момента.)

Цел: Отговорът на кандидата ще ви каже много за неговите ценности, визия, цели и нужди като служител. Ще можете да определите какво подтиква търсенето на нова работа. Дали кандидатът гледа напред към по-успешно бъдеще или иска да избяга от неприятна работна атмосфера?

Въпрос: Кои са трите най-важни качества, чрез които вие ще допринесете за нашата компания, ако ви наемем?

Цел: Отговорът на кандидата ще ви разкрие какво той или тя смята за важно като личностни качества. Също така ще разберете как самият кандидат вижда позицията.

Въпрос: Кои са първите три неща, които ще направите, ако ви наемем за позицията?

Цел: Ще добиете представа какво кандидатът счита за важно, дали ясно е разбрал изискванията за позицията и как ще подходи към новата ситуация.

Въпрос: Как вашите колеги в текущата ви работа биха описали вашата съвместна работа и как те биха определили вашия най-голям принос за общото представяне? Как вашите колеги ще ви опишат като човек?

Цел: Искате да разберете как колегите биха определили кандидата, според неговото собствено мнение. Освен това искате да оцените желанието за сътрудничество от страна на колегите му. Тези въпроси ще ви дадат представа за личната самооценка на кандидата за текущите му задължения и какъв е той в действителност в отношенията със своите колеги. Отминалите практики понякога предвещават бъдещите резултати.

Въпрос: Как текущият ви ръководител би описал вашата работа и принос?

Цел: Искате да разберете как кандидатът възприема подкрепата и мнението на своя текущ работодател. Този въпрос разкрива отношенията му с прекия ръководител. Плюс това ви дава информация до колко кандидатът приема критика и обратна връзка.

Въпрос: Как вашите до тук придобити умения ще допринесат за постигането на целите и мисията на нашата компания, които са посочени на нашия уебсайт?

Цел: На потенциалните кандидати винаги се казва да разучат компанията, за която кандидатстват. Във този виртуален свят, това никога не е било по-лесно. Този въпрос ще ви каже дали кандидатът е проучил компанията. Също така ще разберете дали той реално определя приноса си към компанията и дали въобще ще може да допринесе.

Въпрос: Как смятате да продължите да развивате професионалните си умения и знания?

Цел: Искате да наемете служители, които вярват в развитието и усъвършенстването. Слушайте внимателно как потенциалният служител ще преследва своето собствено професионално развитие, дали това зависи от неговия работодател, който да му предостави такива възможности.

Това са няколко примера за добри въпроси, когато търсите нови служители. Може да разработите и свой собствен списък с най-добрите въпроси по време на интервю. Участвайки в много интервюта, бихте могли най-добре да определите успеха или провала на хората, които евентуално да назначите.

Автор: Сюзън Хетфийлд
Източник: www.thebalance.com 

Прочетете още: 5 препоръки как да стането успешен интервюиращ

Как да изградим доверие в процеса по подбор на персонал

 

Изпратете ни запитване на подбор