СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

HR загуби доверието на служителите. Ето кой го получи – трета част

HR загуби доверието на служителите. Ето кой го получи – трета част

Първа част

Втора част

Има и други приложения, които спомагат за решаване на проблемите на служителите на работното им място. Един наскоро финансиран пример е Loris.ai. Приложението е създадено от „Crisis Text Line“ – нюйоркска нестопанската организация, която развива и предприемачески дейности, като нейното основното предназначение е предотвратяване на самоубийства.

Loris все още не е стартирало. Интересното е, че е създадено с рисков капитал, част, от който е на CEO на LinkedIn, Джеф Вайнер. Целта на приложението е да се вземе информация от Crisis Text Line и тя да се приложи към ситуации на работното място.

Макар че нововъзникващите стартъпи са един от моделите за работа в това пространство, други организации са с нестопанска цел. Тяхната цел е да подобрят комуникацията на работното място и да изградят доверие в организациите. Empower Work е една такава организация с нестопанска цел, основана в Сан Франциско от Хайме-Алексис Фаулър.

Тя проведе широко проучване сред работниците в различни демографските групи и индустрии. Проучването сочи, че 95% от работниците са се сблъскали с „трудна ситуация“ на работа и 78% от тях са оценили тази ситуация с „изключително трудно“. В резултат на това 46% от работниците са напуснали работата си. Многобройните ситуации са междуличностни – предизвикателства с колеги, началници или клиенти, които затрудняваха прогреса на дадена работа.

Фаулър сподели, че „хората търсят човешка връзка, която е непосредствена и анонимна“. Тя реши да вземе констатациите си и да се опита да ги реши чрез Empower Work – услуга, свързваща работниците със съветник, който може да ги подкрепи при вземането на решение. „Това, което хората отправят към нас, е лично, но в контекста на нещо професионално. Ние предлагаме пространство, за да се разрешим казуса. “

Първите три най-отправяни теми, които достигат до „Empower Work“, са: страх от уволнение, сексуален тормоз и решенията от ежедневната им работа.

„Винаги е имало напрежение в ролята на HR – тя пресича интересите на работодателя и служителите. Това е много неудобно позиция“, коментира Фаулър. „Когато има такова недоверие към корпорацията … това е присъщото неудобство да отидете при HR за подкрепа при разрешаването на проблема ви“. Фаулър отбеляза, че много от служителите, които идват в Empower Work, работят за по-малки работодатели без установени HR отдели.

 

Смъртта и прераждането на HR

В крайна сметка това се оказва едно от най-големите дългосрочни предизвикателства на променящата се американска икономика. Тъй като броят на добрите работниците на свободна практика се увеличава, самият дизайн на HR днес изглежда напълно несъвместим с промените, които се случват на пазара на труда. Десетки милиони работници са наети от малки работодатели без HR отдел и десетки милиони повече работници са наети като контрактори с ограничен достъп до HR.

HR може все повече да се гледа с недоверие като „корумпиран“ агент на корпорацията, но тази гледна точка подкопава и функция му, която е много необходима за здраво работно място: отдел, който може да улесни фирмената политиката и тя дори да се превърне в добра корпоративна култура. Да се научиш как да се справяш с труден разговор, докато се страхуваш, че ще загубиш рботата си, не е умение, което се научава в гимназията или университета.

Очевидна е необходимостта от нетуърк базирани HR средства, които да отговарят на тревогите на работниците в реално време. Фирми като Blind, Bravely, Loris.ai и нестопански организации като Empower Work са представители на част от реформата на тази професия. Двупосочната роля на HR в миналото вече не отговаря на нуждите на работниците днес. Служителите осъзнават това, а сега е време и HR отделът да приеме и тази реалност.

Източник: Techcrunch

 

За връзка с нас