СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

До вчера – колега, днес – Вие сте шеф

До вчера – колега, днес – Вие сте шеф

Нека си представим, че са Ви повишили и сега сте шеф на екип от бивши колеги. „Как бихте се справили с това?“ – това е един от петте въпроса, които задавам, когато правя обучение за лидерски умения.

Тази ситуация е разбираемо некомфортна, както за този, който е получил повишение, така и за онези, които сега са подчинени на този колега. Особено ако и те са кандидатствали за тази позиция. И така, какво може да направите?

Ето няколко практически съвета как можете да се справите с тази предизвикателна ситуация:

  • Избягвайте изкушението да демонстрирате, че сега вие сте „Шеф„. Чрез това поведение бихте предизвикате гняв, негодувание и ще направите живота си доста труден. По този начин вие комуникирате, че сте несигурен и слаб. Истински уверените хора не се правят на шефове и не „притискат“ хората.
  • Разговаряйте с колегите си, че тази ситуация е некомфортна, както и за тях, така и за вас.
  • Попитайте ги за мнението им  относно какво те могат да направят, за да бъде този преход възможно най-гладък за всички. С това ваше действие вие коминукирате, че „ние сме заедно в тази ситуация“, както и „всички в екипа сме отговорни за това да си вършим работата добре“.
  • Избягвайте да „проповядвате“ очевидното. Например, „Всички ние имаме работа за вършене и аз разчитам на теб …“ и подобни бла, бла, бла. Официална, прекалено формална лекция на шеф от старата школа, която засяга очевидни неща ви гарантира, че колегите ви ще се отчуждят от вас.
  • Помолете ги за мнението им за това какво можете да направите, за да бъдете най-добрият супервайзър за тях. Този ход ще ви даде не само ценна информация за това как можете да извлечете най-доброто от тях, но и как можете да намалите ненужното напрежение. Така изпращате и послание, че ви е грижа за тях и за вашето въздействие върху тях. Това действие ви печели доверие, уважение и благодарност.

  • Нека си представим, че Ваш колега също е кандидатствал за тази позиция. Взависимост от връзката Ви с него, може да го попитате как възприема това, че Вие сте заели ролята. Ако нямате особено тясна връзка с този колега, можете просто скромно да споделите с него, че сте отворени да изслушате мнението му, ако иска да ви даде обратна връзка за това как се справяте. Ако вярвате, че това ще го накара да се чувства неудобно, по-добре е да не го притеснявате. В такъв случай можете да се придържате към горните идеи.
  • Обърнете внимание, ако Ваш близък колега се опитва да се възползва от вашето приятелство. Може да направите това, без да звучите прекалено формално или обидно. Например: „С риск да кажа нещо очевидно, сигурен съм, че знаеш, че нашето приятелство не би трябвало да намали отговорността ти към това как си вършиш работата. Може би задълбавам повече, но нещата, които се случват, като _______ и _______ ме карат да се чудя за това … Какъв е твоят отговор на това?

Провеждането на подобен разговор не е гаранция, че ще разрешите ситуацията. Обаче има много по-голяма вероятност да я разрешите, ако разговаряте с колегите.

Автор: Continues Below за www.tlnt.com

Прочетете още: Десет начини да изградите доверие във вашия екип

Свържете се с нас