СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Десет примера, че сте на грешното работно място и пропилявате таланта си

Десет примера, че сте на грешното работно място и пропилявате таланта си

Темата е „10 примера, че сте на грешното работно място и пропилявате своя талант„. Това е статия под формата на въпрос на читател и отговор от влиятелелната авторка, Лиз Райън. Публикацията е от нейната интересна кариерна рубрика във Forbes.

Уважаеми Лиз,
Започнах работата си през май миналата година. Имам чувството, че съм тук много по-дълго от една година поради неприятните неща тук.
В мига, в който започнах работата, видях, че прекият ми мениджър, „Каролайн“, ме излъга за позицията.
Тя говореше, че това е важна роля, но всъщност не е така. През последната година направих около 20% от нещата, заради които дойдох на тази работа. Включих това в моето годишно ревю, което беше миналия месец. Попитах Каролайн, дали можем да обсъдим оригиналния план и проект, който създадох преди една година. Тя каза: „Не, ние сме добре, не се притеснявайте за това“.

Каролайн е весел и оптимистичен човек, но е ужасен шеф. Тя не позволява на мен или някой друг в нашия отдел да върши работата си. Необходимо е тя да одобри всичко.

Тя не е одобрила много идеи, които предложих. Това бяха всички тези идеи, които коментирахме на интервюто ми за работа! Предполагам, че тогава тя е казала каквото трябва да каже, за да ме убеди да започна работа преди година. Щом започнах работа, разговорите за „велики“ проекти бяха прекратени.
Аз останах на тази работа една година. Това е достатъчно, нали? Все чувам, че е по-добре да остана на една работа за две години, отколкото една година, ако е възможно. Проблемът е, че нямам с какво да се похваля за моите болезнени 13 месеца в тази работа. Буквално все едно съм свършила нищо на тази работа, в сравнение с това, което правех на предишните си длъжности.
Трябва ли да започна да търся нова работа?
Благодаря Ви, Лиз,
Одри

Уважаема Одри,

Тъй като времето се движи напред и ако ние не се движим напред, то ни се изплъзва. Вие сте човек, който обича да израства и да се развива. Ако не можете да го направите на сегашното си месторабота, тогава вие се самонаранявате.

Заслужавате работа, на която да можете да се разгърнете. Заслужавате да работите за някой, който държи на думата си. Не на човек, който казва едно нещо на кандидата за работа и когато кандидатът стане служител, той не спазва уговорката. Вие заслужавате да продължите напред. Ако това не се случи, вие губите време и талант!

Ето десет сигурни примера, че пропилявате своя талант на неподходяща работа:

  1. Реалният свят продължава да се променя, но вашата компания не се променя. Вашата длъжностна характеристика остава една и съща, месец след месец. Дори ако ви е казано, че работата ще ви осигури много чудесни възможности за учене.
  2. Вашият мениджър няма интерес да опита нови неща. Не се интересува от подобряване на работните процеси или от иновации. Не можете да си позволите да пропилявате своята кариера и талант си за такъв човек.
  3. Пробвали си много пъти и не сте успял да повлияете на шефа си да се отвори към промяната. По мое мнение 99% от инициативите за „управление на промените“, които фирмите предприемат, са безсмислени. Основно това се случва, защото най-често тези, които не са устойчиви към промяната не са служителите, а са техните мениджъри!
  4. Имате големи идеи за вашата работа. Виждате как да помогнете на работодателя си да обслужвате по-добре вашите клиенти и да генерира повече доходи. Може да превъртате тези идеи в главата си или дори да ги предадете на хартия. Обаче в сърцето си знаете, че те никога няма да видят бял ден.
  5. Вие сте единственият „бунтар“ във вашата работна група. Вие сте единственият човек, който желае вашият мениджър да има визия за бъдещето. Вашите колеги са напълно доволни от статуквото. Всъщност – нужно е да работите с по-енергични колеги!
  6. Нямате колеги, от които можете да учите. Дори и като сравнително нов служител, вече знаете повече за това как работят нещата и имате повече идеи, отколкото почти всеки друг.
  7. Мечтаете за работа, която ще ви даде повече творческа свобода. Работа, на която ще оценят вашия принос и ще кара да се чувствате като ценен член на екип, който прави смислени неща. Вие не изпитвате никое от тези чувства на текущата си роля.
  8. Не виждате нищо да се променя във вашата работа, когато погледнете напред към 2018 г. или по-нататък.
  9. Чувствате се болен в неделя вечер, когато се сетите, че се връщате на работа в понеделник сутрин.
  10. Вашата интуицията ви „казва“, че мразите работата си. Доверете й се! Със сигурност пропилявате своя талант!

Вече една година сте на тази работа. Това е повече от достатъчно. Ще минат няколко месеца, докато си намерите правилната нова работа. Давайте смело напред и се подгответе за търсене на работа. Тъй като ще отделяте повече енергия в търсене на нова работа, текущата ви работа може да стане по-малко бреме.
Не се разочаровайте от това сътресение по пътя. Вашите добри идеи ще се върнат обратно и ще ви бъдат полезни в бъдещето, обаче някъде другаде.
Може да видите промяна в отношението на Каролин към вас по време на търсенето ви на нова работа. Тя може да усети, че вече гледате към следващото си приключение. Може да се опита да работи по-усърдно, за да ви задържи, но ще бъде твърде късно!
Всичко най-хубаво,
Лиз

Източник: https://www.forbes.com

За връзка с нас