СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

ПРОМЕНИ И ТЕНДЕНЦИИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА

ПРОМЕНИ И ТЕНДЕНЦИИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА

От както ни достигна новина за финансовата криза се писа доста по въпроса как тя ще се отрази на нивата на заплащане – според някои ще има осезаемо снижаване, според други – растежът ще се запази…

 

Днес, началото на Май 2009, трябва да признаем, че глобалната криза засегна и нашата икономика – строителни фирми се закриват, производствени предприятия съкращават персонал и намаляват работната седмица, големи търговски проекти в строеж са замразени, някои чужди компании затварят представителствата си тук.

 

От друга страна в сферата на бързооборотните стоки има голяма динамика, няколко нови за нашия пазар вериги ще открият обекти до края на годината. Утвърдени в Европа ритейл компании за обувки, дрехи и аксесоари също успешно заемат позиции на българския пазар. Промяната в конюнктурата даде отражение и върху нашия бизнес – управление на човешките ресурси. Услуги като аутплейсмънт и лизинг на персонал станаха по-актуални и търсени, за сметка на намаляването на проектите за подбор на персонал. При застрашените от фалит бизнеси има тенденция за намаляване на работния ден, орязване на придобивки и несигурност на работното място.

 

Ежедневно се срещам с кандидати, работещи в такива компании и търсещи нови възможности с приоритет сигурност, а не толкова заради по- атрактивно възнаграждение. При дългосрочните ни партньори също се среща съкращение на бюджета, но когато търсят качествена ключова фигура за компанията, не правят компромиси с качеството на кандидата за сметка на финансовите му очаквания.

Както един мой кандидат сподели: “Аз и се радвам на тази криза, защото тя ще отсее качествените мениджъри, които се справят и в трудни ситуации, от тези, които нямат качествата за позицията, а просто са били късметлии.”

 

Компетентните и опитни управленски кадри и HR-и също разбират това – ето защо нашата работа като рикрутъри не става по-лека – да, сега на пазара има повече неангажирани и търсещи кадри, но има и повече плява, от която трябва да се отсее таланта.

А талантът, обикновено не остава не забелязан и неангажиран за дълго. Всъщност, покрай кризата някои от добре справящите се професионалисти показаха неконкуреноспособност и броят на успешните мениджъри намаля. Ето защо и нивата на възнаграждения при компании, залагащи на дълготрайни успехи, не падат…Те почти не съкращават и от бюджета за подбор, тъй като компромиси трябва да се правят, но с компетентността на ключовите фигури – не, това би могло да струва бъдещето на компанията.

Светослава Георгиева, HR Консултант, Horizons