СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Кои бизнеси се нуждаят най-много от временна заетост

Кои бизнеси се нуждаят най-много от временна заетост

Какво представлява лизингът на персонал?

Временната заетост известна още като лизинг на персонал, е бизнес услуга, при която едно юридическо лице (предприятие, осигуряващо временна работа) наема и осигурява на друго юридическо лице (предприятие ползвател) персонал под негово ръководство и контрол. Такава услуга се предоставя до завършване на определена работа или за заместване на работник или служител, който отсъства от работа.

Услугата представлява гъвкаво решение за фирми, които имат нужда от нови или допълнителни служители, но не желаят или нямат възможност да ги назначат за постоянно при себе си.

Кои видове бизнес се нуждаят най-много от служители на временна заетост и къде могат да ги намерят?

Това са бизнесите, които в бъдеще ще изпитат (или вече изпитват) нужда да създадат нови временни позиции, за да оцелеят. Ето и някои от тях:

Всички фирми, които правят доставки по домовете

Дори след като паднаха ограниченията и магазини и ресторанти отвориха врати, хората няма да могат да се върнат към старите си навици изведнъж, ако изобщо някога го направят. По време на извънредното положение оцеляха тези, които успяха да преструктурират дейността си така, че да могат да достигнат до клиентите си, когато те не можеха да дойдат при тях.

Доставките на храна и други стоки по домовете беше безпрецедентно висока и компаниите, които можеха да задоволят нуждите на потребителите, спечелиха от ситуация, която докара мнозина други до ръба на оцеляването.

Докато положението се нормализира, за бизнеса е изключително важно да създаде достъпна възможност за доставки по домовете и временната заетост е идеалната форма в този случай, за да се попълнят позиции, които след месеци може да са излишни.

Аптеки и медицински центрове

Бързата реакция в ситуация на пандемия е изключително важна, затова аптеките и медицинските центрове не бива да оставят клиентите си да чакат. Това означава, че спешно трябва да се наемат хора, медицински лица или по-нискоквалифицирани служители, които да откликват на нуждите им.

Когато ситуацията се успокои, което неминуемо ще стане, голяма част от тези позиции ще бъдат излишни и служителите ще трябва да последват нови възможности. Tака че лизингът на персонал е много подходящ инструмент за тях.

Големи вериги хранителни магазини

Както стана ясно от ситуацията около коронавируса, при извънредно положение хората първо щурмуват аптеките, а след това хранителните магазини. И ако тези магазини нямат възможност да задоволят нуждата на клиентите си, те ще потърсят това, от което се нуждаят, другаде.

Магазините трябва да създадат нови позиции, за да са сигурни, че клиентите ще могат да намерят това, което им трябва (и то бързо). Също е нужно да поддържат хигиената и да пазят здравето на клиентите и на персонала си.

В близко бъдеще, когато ситуацията се подобри и повечето хора престанат да пазаруват за месец напред, тези позиции ще станат излишни. Тогава постоянен трудов договор само би създал затруднения на работодателите. В тази ситуация временната заетост е по-добрата форма.

Хотели и туристически обекти

Туристическият бранш в целия свят е изправен пред невиждана досега криза. Хотелиерите се борят не за печалба, а за възможно по-малко загуба. И това, което е най-важно, за да се осмелят туристите да дойдат, е гарантирането на безупречна хигиена и редовна дезинфекция.

Туризмът винаги е разчитал на сезонни работници и служители на временна заетост, но сега нуждата е по-голяма от всякога.

Чужди фирми, които искат да отворят офиси в България

Пандемията от COVID-19 създаде нови трудности пред чуждите фирми, които желаят да отворят офиси в България. Затварянето на границите, което цели да предотврати разпространението на вируса, се оказва голяма пречка и за бизнеса.

Докато за тях стане възможно да отворят офиси в България, биха могли да използват услугата лизинг на персонал. Така ще делегират отговорността за наемането и администрирането на служителите на българска фирма.

Това ще им помогне и в случаите, когато чуждите фирми не са достатъчно добре запознати с администрирането и пейрола според местното българско законодателство.

Банки и фирми за бързи кредити

Задават се много натоварени месеци (и години) за банковата и финансовата индустрия. Стотици бизнеси затварят врати, десетки хиляди хора остават без работа и за тях единственият шанс за оцеляване остават банковите кредити или фирмите за бързи кредити.

В тази ситуация подобни компании ще трябва изключително бързо да наемат хора, които в един момент вече няма да са им толкова необходими. В подобна ситуация най-добрият вариант и за бизнеса, и за служителите е временната заетост, и лизингът на персонал.

Всъщност дори преди пандемията близо 90% от всички служители на фирмите за бързи кредити и мобилните банкови агенти бяха на граждански договор. Със сигирност, те ще са първите, които ще потърсят услугите на компании за лизинг на персонал.

Обслужване на клиенти

Лизингът на персонал и служителите на временна заетост са много подходящи за всеки бизнес, който се нуждае от служители без особена стартова квалификация, които да обслужват клиенти.

За съжаление кризата ще остави много хора без работа, които ще трябва или да се преквалифицират, или да си потърсят временна работа. В този случай временната заетост е най-добрият вариант, както за самите служители, така и за работодателите.

Всички временни дейности

Покрай притесненията около кризата не трябва да забравяме всички онези временни дейности, които винаги са разчитали на временната заетост. Без значение дали става дума за промоутърска дейност, мърчандайзинг, търговски кампании, преброяване, разнасяне на медии по домовете, временната заетост винаги ще си остане най-доброто решение.

Разбира се коронавирусът няма как да не остави отпечатък и тук. Ще оцелеят само тези бизнеси, които могат да реагират светкавично и да организират кампании, с които да привлекат нови клиенти или да си върнат старите. По тази причина ще се наложи наемането на много нови служители, за да участват в кампании, които ще омекотят ефекта от кризата, а защо не и да донесат печалба.

Замислете се дали вашият бизнес няма по-скоро да спечели, ако поверите подбора на кадри на експерти, за да попълнят позициите, които пандемията от COVID-19 създаде. Ако се чудите как да изберете на кого да се доверите за лизинг на персонал, прочетете тази статия: https://www.horizons.bg/bg/kak-da-izberete-partner-lizing-personal/

Още за условията и друга информация за услугата лизинг на персонал, която предлага Horizons Bulgaria, може да получите тук.

Автор: Михаил Костов

Снимка: freepik.com

Изпратете ни запитване за Лизинг на персонал