СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Безработен сте няма да Ви поканим на интервю за работа

Безработен сте няма да Ви поканим на интервю за работа

Мениджър Човешки ресурси споделя своята болка с Лиз Райън, авторитетен ЧР професионалист и автор в областта. Лиз е основател и изпълнителен директор на Human Workplace, както и уважаван автор във Forbes и Reinvention Roadmap. Мениджърът търси съвет относно това как да убеди шефа си да разглеждат безработни кандидати и съответно да ги канят на интервю, тъй като той е против това.

Здравейте, Лиз,

Аз съм мениджър Човешки ресурси. Работата ми е прекрасна и съзнавам, че допринасям много за успеха на фирмата, в която работя. Обаче имам един проблем. Моят шеф „Марк“ е собственик на компанията. Като цяло се доверявам на неговата преценка и той със сигурност е изградил страхотна организация.  Проблемът е, че той има предразсъдък към наемането на безработни кандидати.

Определено той не иска дори да разгледа кандидатурите на такива кандидати като казва: „Отнема време, за да бъдат прегледани кандидатите. Ако някой е безработен, нека не го разглеждаме. Можем да намерим някой друг. Искам само да интервюирам хора, които работят.“

Това ме ядосва. Има толкова много талантливи хора, които търсят работа, но Марк няма да ги разгледа. Аз всъщност съветвах кандидатите да започнах каквато и да е дори неприятна работа, на която могат да ги наемат, само и само да могат да бъдат наети, когато кандидатстват за работа за нас.
Какво мислите за тази практиката на отхвърляне на безработни кандидати? Какво мога да направя, за да променя мнението на Марк?

Благодаря Ви Лиз,
Летисия

Скъпа Летисия,

На някои места е незаконно да се дискриминират безработен кандидат. Този подход е неетичен така или иначе. Няма нищо, което да прави безработните кандидати по-малко талантливи или по-малко достойни за внимание, отколкото хората, които в момента работят.

Брилянтни и талантливи хора се освобождават или уволняват всеки ден. Понякога, колкото по-талантливи сa, толкова по-вероятно е да бъдат уволнени! Нелепо е да се отхвърлят безработните лица, търсещи работа.
Що се отнася до промяната на мнението на Марк по този въпрос – това е  предмет на засилване на вашата сила. Този конкретен проблем би трябвало да е точно проблем на HR-a и аз не Ви обвинявам за това, но по-големият проблем е, че Марк Ви е наел да наблюдавате HR процесите, което включва и набиране на персонал. Неговите случайни пристрастия не трябва да оказват влияние върху процеса по подбор сега, когато разполага с компетентен лидер в областта на човешките ресурси.

Можете да се изправите срещу Марк и да кажете: „Наехте ме да управлявам HR и подбора, така че не е нужно да се притеснявате за тези неща. Нужно е да се оттеглиш и да ме пуснеш да управлявам HR по начина, по който преценя, защото заради това ме нае. Иначе трябва да се съгласим, че това не е добро партньорство.“

Тези думи може да звучат страшно сега, но когато Вашето влияние и увереност са нагоре, те няма да изглеждат толкова страшно. Ще осъзнаете, че докато не влезете в силата си на HR мениджър, не сте в действителност мениджър Човешки ресурси, а по-скоро сте като асистент на Марк с по-висок титла.

Дали Марк ще каже на своя финансов директор как да определя кредитни политики? Съмнявам се. Главният финансов директор няма да приеме намесата му. Не е нужно да понасяте микроуправлението на Марк в процеса по подбор. Малко по малко ще влезете във Вашето правомощие.
Алтернативно, можете просто да започнете интервюиране (и наемане) на безработни кандидати. Марк може да забрави, че някога е имал проблем с тази практика.
Всеки изпълнителен директор има притеснения. Някои от техните опасения са рационални, а други – не са. Част от работата Ви като мениджър Човешки ресурси е внимателно и упорито да уверявате Вашия главен изпълнителен директор, че той или тя могат да спрат да се притесняват за Вашата работа и роля. Те могат да се фокусират върху други неща. Те могат (и трябва) да се оттеглят и да Ви позволят да вършите работата си, ако искат да останете на тази позиция.

Или Марк ще приеме съобщението Ви или ще се ориентирате към по-добро работно място. Това е неговият избор. Не обръщайте внимание на това. Добрата новина за мениджърите човешките ресурси е, че главните изпълнителни директори с болка се срещат често!

Всичко най-хубаво,

Лиз
Източник: www.forbes.com

Прочетете още: Кога е твърде късно да променя кариерата си?

Свържете се с нас