СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

25 начина да генерирате идеи на работното място

25 начина да генерирате идеи на работното място

Всеки един бизнес има нужда от нови идеи, за да може да се развива и да става все по-успешен и перспективен. Един от най-лесните, бързи и ефективни начини да получите нови и креативни предложения е те да дойдат от вашите служители. Хората, които работят в организацията ви, са най-запознати с това какво и как се случва в нея и биха могли да дадат най-работещите и адекватни решения.

Това са 25 идеи как да стимулирате служителите си да дават свободно своите предложения за подобрения. Това е и добър начин те да са по-обвързани и съпричастни с компанията.

 1. Искайте идеи. Уверете се, че всички в екипа ви знаят, че търсите тяхното мнение. И да, от тях се очаква да се включат активно в процеса на мислене.
 2. Питайте новите служители за техните идеи, веднага щoм бъдат назначени. Работете над това те да свикнат да споделят своите идеи за подобрение на работната среда.
 3. Създайте стая за вдъхновение със забавна и спокойна атмосфера, която насърчава хората да размишляват и да обсъждат идеи.
 4. Поставете въпроса „Какво, ако …“ на дъска на работното ви място. По този начин служителите ще могат да поставят провокативни въпроси с това начало.
 5. Включвайте секция „Какво, ако …“ във всяка бизнес среща.
 6. Направете предизвикателство „Идея на месеца“. Нека неговата цел да е да насърчава служителите и клиентите да генерират идеи за решение на конкретен проблем или в конкретна област.
 7. Проектирайте така работното си място, че да можете да насърчите спонтанните и случайни срещи между служителите.
 8. Създайте дни за размяна на работни места, в които хората обменят опит и знание за работата на друг колега, за предизвикателствата и перспективите, пред които той е изправен. Креативността процъфтява във връзките, променените перспективи и синхрона.
 9. Създайте състезания, свързани с предизвикателствата за даване на нови идеи. В тях можете да включете не само всички служители, но и техните семейства.
 10. Създайте менторски програми, които насърчават най-новите служители да развиват своите умения за критично и творческо мислене.
 11. Създайте “mastermind” екипи за бързо решаване на дадени проблеми, които редовно се срещат, за да обсъждат ключови въпроси и възможности.
 12. Както правят някои организации, дайте на своите служителите 10-20% от работното им време, в което да работят по собствени проекти и инициативи, свързани с интересите им.
 13. Започнете литературен клуб, в който служителите се срещат веднъж месечно, за да обсъдят текущи и провокативни книги.
 14. Създайте програми за почивка, които позволяват на служителите да вземат удължен отпуск на всеки пет години.
 15. Изведете екипа си вън от офиса, за да почерпи вдъхновение. Разходете се из центъра на града, отидете в музей или зоологическа градина, за да търсите идеи и вдъхновение, свързани с конкретно предизвикателство.
 16. Насърчавайте служителите си да обядват с колеги, с които обикновено не биха си взаимодействали.
 17. Създайте повече пространство за мислене: специална тиха стая или хол с релаксиращи столове.
 18. Намерете повече време да стимулирате мисленето, създайте повече условия за разговори лице в лице, като въведете ден без технологии веднъж седмично или два пъти месечно.
 19. Използвайте необичайни места за срещи. Това може да са: парк, зоологическата градина, по време на закуска, място за пикник, някой вътрешен двор.
 20. Възнаграждавайте „умните“ провали. Ако наистина оценявате творческите идеи, хората трябва да имат възможност да правят грешки без да се страхуват. Създаването на програма за награди, която всъщност толерира опита, макар и неуспешен, за направата на нещо ново, изпраща силно послание.
 21. Създайте ясна и прозрачна система за оценка на идеите. Уверете се, че всеки може да сподели идея и тя да достигне до колегата, за когото е предназначена. Направете система за своевременна обратна връзка.
 22. Изслушвайте идеите и възможно най-скоро ги прилагайте на практика. Едно от най-мотивиращите неща, които можете да направите на работа, е да покажете на хората, че техните идеи действително могат да се приложат в бизнеса или на работното място.
 23. Предлагайте обучение за креативно мислене, насърчаване на креативно лидерство и умения за брейсторминг.
 24. Създайте място на вашия интранет (вътрешен сайт), в което където да въвеждате и съхранявате идеи.
 25. Направете по-забавни вашите бизнес срещи, интервюта и работна култура. Хуморът е един от най-големите катализатори за креативно мислене! (Ha + Ha = AHA!)

Източник: https://youearnedit.com/blog/

Прочете още: Как да изграждаме високоефективни екипи

Как да поддържаме позитивен екипен дух

 

Свържете се с нас