СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

10 неподходящи въпроси, задавани от HR-и по време на интервю

10 неподходящи въпроси, задавани от HR-и по време на интервю

Въпросите, задавани по време на интервю са от особено значение, за да разкрием същността на кандидата. За да избегнем вече „отрепетирани“ отговори или за да не отегчим кандидатите, авторката Лиз Райън направи компилация с въпроси, които да имаме предвид и да не задаваме по време на интервю.

Ето и нейните съвети и препоръки:

От 1984 съм в HR средите. Учудващо е колко много от баналните и безсмислени практики в областта, които се следваха тогава, се използват и в днешно време. Стандартният скрипт за интервю сега е същият като през „древната“ 1984. Мога да си представя как интервюиращите задават същите скучни въпроси от тогава до сега.
Защо има толкова банални, безсмислени и изнервящи въпроси в темплейтите?
Интервюиращите задават същите стари въпроси, защото само това могат да направят. Те са се научили как да провеждат интервю от някого, който се е научил от друг преди него, та така се връщаме в античността.
Много интервюиращи не знаят как да адаптират познатото при комуникация с нови кандидати – нещо съвсем типично за човека във всяка друга ситуация. Скриптовете им дават структура, дори и ако въпросите са остарели и тотално несвързани с позицията, която се опитват да запълнят.
Много интервюиращи, включително HR-и, Recruiter-и и Мениджърите на отдели, са с „промити мозъци“ и вярват, че за да проведат добро интервю, трябва да имат в ръцете си темплейт.

Те са в грешка. Най-добрите интервюта са просто разговор.

В нашия личен живот ние наемаме професионалисти, които да ни помагат през цялото време. Не подлагаме под съмнение водопроводчика или учителя по пиано, като ги тестваме по няколко начина – а защо не? Това е така, защото сме с психическата нагласа, че наемането на работа е специфичен процес, при който работодателят е всемогъщ, а служителят е просто една малка част от цялата картинка – оставяйки по незначителните кандидати най-отзад на опашката.
Много работодатели очакват търсещите работа да се молят за позицията, като се предполага това да си проличи в залата за интервюта.

Твърде са много организациите, които гледат на процеса по подбор като на бизнес версията на Ninja Warrior. Като кандидат вие трябва да преминете от големи по-големи препятствия, за да получите работата, а работодателите обясняват, че е много трудно да се намерят страхотни служители.

Подборът се смята за най-лесната част от човешките ресурси, защото става въпрос за търсене и предлагане.  Поради това и някои мениджъри нямат проблем да запълнят свободните си позиции.

Това са тези, които определят реалистични характеристики и изисквания за работа, плащат достатъчно добре и следователно привличат качествени кадри. Ако не определите реалистични изисквания за работа и не плащате високи заплати, за да привлечете „талантите“, то тогава „липсата на таланти“ не е виновна за вашите проблеми.

Следващите 10 въпроса не са препоръчителни за интервюта. Използването им би определило фирмата ви като старомодна и некомпетентна за откриване на таланти.

Лесно е да обновите вашия процес по подбор и всички HR и лидерски практики и да започнете на чисто!
Като за начало ще е чудесно да преразгледате процесите по подбор в организацията. Ако някой от следващите въпроси все още се задава на търсещите работа и разваля имиджа на компанията ви, замислете се, дали да го използвате!

10 въпроса за интервю, които интервюиращите трябва да спрат да задават

  1.  „Коя е вашата най-голяма слабост?“ (Не е ваша работа, не е свързано с разговора и е неуместно.)
  2. „Къде се виждате след 5 години?“ (Това също не е ваша работа, освен ако не ми гарантирате мястото за следващите 5 години)
  3. „Защо трябва да ви наемем?“ (Не ме наемайте, ако не искате! А защо аз трябва да работя тук? Защо ме поставяте в ситуация, в която се чувствам унижен? Аз дори все още не съм сигурен, че искам тази позиция, а този въпрос не ми помага в ситуацията.)
  4. „Какъв е вашият среден успех от Университета?“ (Това има значение, ако някой току що е завършил образованието си. След 10 години опит обаче този въпрос е излишен. С по-голямо значение е какво си постигнал от завършването насам.)
  5. „Какво ще каже за вас вашият предишен мениджър?“ (Какво ви кара да мислите, че моят последен пряк ръководител е обективен за мен и моята работа? Моят предишен шеф би могъл да влезе в затвора, ако ви разкажа някои неща.)

  6. „Кажете три прилагателни, които ви описват най-добре!“ (Тук сме, за да говорим по работа… или поне аз. Може ли да се фокусираме върху това, вместо да си играем с игрички? Ето и един съвет: хората не се свеждат до три прилагателни. Ние сме сложни същества. Вашият въпрос е отблъскващ и снизходителен.)
  7. „Как ви интервюират другите компании?“ (Ясно ми е, защо искате да имате тази информация. Аз също искам да знам вие колко печелите, каква е заплатата на вашия мениджър. Както и да е, не е ваша работа.)
  8. „Какво е заплатата ви сега?“ (А каква е вашата заплата?)
  9. „Защо искате да работите тук?“ (Кой е казал, че искам да работя тук? Дойдох на интервю, също както и вие. Да разбирам ли, че и вие искате да ме наемете? Да, би могло да се случи. Вие имате право да си мислите, че щом съм тук, значи искам да работя при вас. А аз съм тук да чуя какво имате да кажете.)
  10. „Ако можехте да сте животно, кое бихте избрали?“ (Не сме детска градина и нямам време за детски игри с вас. Имам толкова много задачи и нямам намерение да губя и минута повече тук, така че ще тръгвам. Хубав ден!)

Автор: Лиз Райън
Източник: www.forbes.com

Прочетете още:

Как да проведем ефективно интервю за работа

Най-подходящите интервю въпроси, задавани от работодатели

 

Изпратете ни запитване за подбор